Libelle vlogger vertelde niet het hele verhaal in kwestie Mandemakerskeukens

Vertelde Libelle-vlogger Christien Wynia in de kwestie ‘Mandemakers-keuken’ afgelopen week wel het hele verhaal?

Het antwoord is: ‘Nee’.

Zij liet in een filmpje zien dat ze door een medewerker van Mandemakers-keukens op straat werd aangevallen omdat er een misverstand was over een korting op een keuken. Christien Wynia vertelde echter niet het hele verhaal. Schokkend.

En ook alle bevooroordeelde journalisten, van Eva Jinek, waar Wynia aan tafel zat, tot aan het RTL Nieuws, alsook heel verontwaardigd Nederland, vergaten haar die éne broodnodige maar o zo kritische vraag te stellen…

Als eerste: laat ik voorop stellen dat het volstrekt bizar is, en ook volledig is af te keuren, dat een medewerker van Mandemakers Keukens de vloggende Libelle-bekendheid bruut aanviel. Ik hoop dat desbetreffende medewerker legitieme sancties tegemoet zal zien. Punt.

En ten tweede: ik heb ook geen goed woord over voor het juristengilde van de keukenboer, dat bewust vage algemene voorwaarden formuleert met als enige doel een rookgordijn rond de koop op te trekken. De ethiek is ver te zoeken. Ook punt.

Maar, hoe zit het eigenlijk met het gezonde verstand van mevrouw Wynia zelf?

Ze zegt: “We hebben in december binnen een dag een keuken gekocht, omdat ons werd verteld dat we alleen die dag een korting zouden krijgen.”

Uitschakelen van verstand

Is mevrouw Wynia zo oncontroleerbaar belust op de kortingen en koopjes in de maatschappij dat ze haar eigen verstand compleet uitschakelt en dat ze (dus) gewoon binnen een dag een keuken koopt op een willekeurige dag in december?

Want, wat kost een gemiddelde keuken? 7.000 euro? 10.000 euro? 20.000 euro. Doet er eigenlijk niet eens toe. Het zijn flinke bedragen. Het gaat niet om een chocoladereep die je in een impuls bij de kassa van de Albert Heijn koopt. Het gaat om bedragen die vaak meerdere malen een maandsalaris zijn.

Nogmaals: hoe kun je met je gezonde (?) verstand (dus) even binnen een dag het besluit nemen dat je een dure keuken koopt?

Een mens met écht gezond verstand denkt na over zo’n dure aankoop. Je oriënteert je. Je vergelijkt. Je bent héél bewust bezig met de besteding van je zuurverdiende euro’s. Een keuken gebruik je immers voor jaren. Zo niet je hele leven.

En al zou je dan al binnen een dag willen beslissen omdat de kans op de korting dan verloopt, dan nog stel je aan de verkoper verstandige en kritische vragen. En, je leest de algemene voorwaarden grondig door. We hebben het hier niet over een simpel nieuw appje op je Smartphone, dat je even downloadt zonder de bijbehorende juridische condities te lezen.

Het ging hier om een echte professionele keuken. Het gaat om écht geld. Om grote bedragen.

Weerbaarheid

Mensen zijn blijkbaar doodsbang om iets te verliezen (een korting) waardoor ze irrationele besluiten nemen. Op het moment dat ze uit de eerste vrolijke emotie van de koop zijn gekomen, en weer gaan nadenken, krijgen ze spijt.

Wordt het niet eens tijd dat we in de maatschappij structureel méér aandacht gaan besteden aan weerbaarheid?

Want, dát is wat er bij mevrouw Wynia ontbrak. Enige mate van weerbaarheid. En, zelfverzekerdheid. Het was pure hebberigheid. Geil van de korting.

Kortingen, kortingen, kortingen… De mens vergeet rationeel te blijven!

Laten we immers wel wezen: ze werd niet stevig vastgepakt door de verkopers van Mandemakers. Haar kleren zijn niet van haar lijf gescheurd. Ze is niet aangerand of verkracht. Ze werd niet met de dood bedreigd. .

Al onderhandelend in de winkel, dus tijdens een normaal gesprek, had ze altijd haar eigen verantwoordelijkheid kunnen nemen door ervoor te kiezen om er niet ingeluisd te willen worden. Je hebt als mens regie over de keuzes die je kunt maken. Ten minste, als je rationeel bent.

Christien Wynia koos er voor om in de maling genomen te worden.

Inderdaad: laat je je intimideren of voorkom je dat? Wat voor opvoedende boodschap geeft zij eigenlijk hiermee af aan haar vier zoons? Zegt ze tegen haar kinderen? ‘Wees maar lekker naïef! Daar kom je heel ver mee in het leven.’

Christien Wynia is dus een zwakke vrouw, die hoognodig op cursus moet. Net zoals de rest van hebberig Nederland dat het gezonde verstand verliest als er een kortingsknaller wordt aangeboden. Iedereen naar een training weerbaarheid. Of een training ‘voor jezelf durven opkomen’. Ontwikkel je eigen gezonde verstand.

Als Wynia die voor haar noodzakelijke cursus(sen) met goed gevolg heeft afgesloten, dan kan zij het juiste antwoord geven op de vraag die in dit drama door helemaal niemand is gesteld en waar ze het zelf ook niet over heeft gehad…

  • Hoe zit het met de eigen verantwoordelijkheid gedurende het aankoopproces?

 

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer