Verkiezingsavond 2017: twee keer had ik tranen in mijn ogen. Realiteitszin nu al weg?

Was het niet fantastisch….? Verkiezingsavond 2017! Nederland had namelijk écht zin in de verkiezingen; er heerste zelfs een ware WK-voetbalsfeer in het land. De climax waar we zo lang naar uitkeken!

Er waren echter twee momenten gedurende de verkiezingsavond dat ik de tranen in mijn ogen had…

Als eerste tijdens de toespraak van Mark Rutte, de leider van de grootste partij, de VVD. Tranen in mijn ogen op het moment dat hij Diederik Samsom van de PvdA, de natuurlijke concurrent van de liberalen, specifiek noemde in zijn speech. Als dank voor de samenwerking.

De PvdA en de VVD hebben vier jaar lang samen opgetrokken. Tegen wil en dank. Vanwege de verschillen. Maar het is hen wel gelukt om de rit uit te zitten, voor het eerst in 19 jaar. En daar gaf Rutte Samsom een compliment voor. Oprecht en gemeend. Echt, vanuit z’n hart. Dat hoorde je. En dat zag je.

Mooi!

Populisme

Het tweede moment betrof diezelfde toespraak van Rutte. Maar de tranen kwamen ook toen ik de speeches van o.a. Roemer, Klaver, Buma en (vooral) Pechtold hoorde.

Allemaal spraken ze van een overwinning op het (verkeerde) populisme.

‘Het populisme heeft niet doorgezet’.

Huh? Denk ik dan.

Waarom heb ik nu ineens last van een wringend onderbuikgevoel?

Populisme is helemaal niet overwonnen…. Toch?

Niet inhoudelijk

Zien de genoemde politici dan niet wat er gebeurt aan de onderkant van de ranglijsten? Bijvoorbeeld zo’n partij als DENK die met drie zetels een rol krijgt. Met een partijleider als Tunahan Kuzu die in het wilde weg roept dat artsen in Nederland eerder de stekker er uit trekken als het om patiënten van allochtone afkomst gaat. En dat nog steeds niet met feiten heeft onderbouwd. En, er ook niet meer inhoudelijk op wil reageren.

Een partij als DENK die geen enkele uitspraak wil doen over het conflict dat ‘we’ (ja: we!) hebben met Turkije. Een partij als DENK die erg handig is met wat knip- en plakwerk van videofragmenten waardoor uitspraken van andere politici uit hun context worden getrokken waardoor deze mensen in een zeer negatief daglicht worden gezet.

Galatasaray

Snappen de speechers van verkiezingsavond dan niet dat het (echte) verkeerde populisme zich op 15 maart 2017 feitelijk heeft gekwalificeerd voor de eredivisie van de Nederlandse politiek? Alsof Galatasaray de nacompetitie heeft gewonnen en met toestemming van de KNVB onverwacht met de grote jongens mag meedoen.

Slachtofferol

Meer dan een kwart miljoen mensen heeft op DENK gestemd.

Een kwart miljoen mensen heeft dus besloten zichzelf buiten te sluiten, een kwart miljoen mensen voelt zich bij voorbaat al gediscrimineerd en een kwart miljoen mensen kruipt in de slachtofferrol.

Wow. Een kwart miljoen. Stelt u zich eens voor dat al deze DENK-stemmers stampend op de Erasmusbrug van zich laten horen? Gegarandeerd dat de Erasmusbrug gaat wiebelen. En dat er scheurtjes ontstaan.

Is het populisme overwonnen?

Precies daarom plengde ik een écht serieus traantje. In de euforie van prachtige en feestelijke democratische verkiezingen, met veel winnaars, en zelfs een verliezende winnaar, leken de genoemde politici aan het einde van Verkiezingsavond 2017 al iets te veel hebben genipt aan de smakelijke bubbels waardoor ze het oog voor de realiteit al meteen verloren.

Verontrustend. Want, wát mogen we juist verwachten van politici? Oog voor de realiteit!

Ik hoop echter vanuit het diepste van mijn hart dat ze The Morning After (toch) realiseren dat het verkeerde populisme helemaal niet is overwonnen.

Iedereen in Nederland met een beetje gezond verstand voelt dit nu aan zijn onderbuik.

Daarom, beste politici….

DENK na, svp.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer