Wie denken Derk Bolt en Eugene Follender wel dat ze zijn? #WTF

Waarom schamen Derk Bolt en Eugene Follender zich niet de ogen uit hun kop?

Vanaf het moment dat ze zijn vrijgelaten uit de Colombiaanse jungle en ik hun reacties zowel op de Colombiaanse televisie als bij het Nederlandse journaille analyseer, komt er maar één reactie onmiddellijk bij me op:

Wie denken Derk Bolt en Eugene Follender wel dat ze zijn? #WTF

Natuurlijk praat ik de ontvoering niet goed. Nooit. Maar hoe naïef waren de twee journalisten door naar een gebied te reizen dat duidelijk door het Ministerie van Buitenlandse Zaken een code ‘rood’ heeft meegekregen. Rood betekent dat er zéér ernstige veiligheidsrisico’s zijn voor reizigers en dat er levensbedreigende situaties kunnen ontstaan.

Waar bleven de kritische vragen aan de twee heren?
Derk Bolt en Eugene Follender konden geheel kritiekloos hun verhaal vertellen in het TV-programma van Jinek.

Derk en Eugene hebben code rood, het professionele advies van het ministerie gewoon genegeerd. Want laten we wel zijn: de twee zijn géén oorlogsjournalisten. Er wordt van hen niet gevraagd om verslaggeving te doen van het oorlogsfront. Nee, het zijn twee journalisten die een familieprogramma maken waar – laten we wel wezen – 15 miljoen Nederlanders nauwelijks tot geen interesse in hebben. 80% van de Nederlanders heeft het programma ‘Spoorloos’ nog nooit gezien.

Verbijsterd was ik over de reactie van Derk Bolt op de Colombiaanse televisie, vrij snel na de vrijlating:

‘Ik had nooit verwacht dat ons dit kon overkomen!’

Sukkel! Hoe naïef kun je zijn? Code rood, hè?! Dan MOET je weten dat dit soort dingen kunnen gebeuren. Je moet in een Code rood-gebied ALTIJD verwachten dat iets dergelijks je kan overkomen.

Eigenlijk toonde je een dikke vette middelvinger naar de analisten en ambtenaren van het Ministerie van Buitenlande Zaken, die deze adviezen opstellen.

En… het programma Spoorloos wordt uitgezonden op de publieke omroep. Dus het gaat om ‘journalisten’ die hun salaris ontvangen van de overheid, maar tegelijkertijd ook een belangrijk advies van diezelfde overheid naast zich neer leggen. Oef. Het moet niet veel gekker worden.

Superverbaasd

Derk gedroeg zich met die beschamende uitspraak als een jammerende zware longkankerpatiënt die 25 jaar lang het advies van zijn huisarts heeft genegeerd te stoppen met het roken van twee pakjes per dag, maar nu wel superverbaasd is over het feit dat hij volgepompt zit met dodelijke longkanker. “Dokter, wilt u me nú wel helpen? Ik wil uw advies nú wél serieus nemen.”

Derk Bolt vertelde (bij Jinek, NPO1, 27 juni) dat hij de Nederlandse ambassadeur in Colombia eeuwig dankbaar is. “Deze man heeft vijf dagen lang de benen uit zijn lijf gelopen voor ons.”

Dus… het Nederlandse diplomatenkorps heeft overuren gemaakt om twee Nederlanders te bevrijden die naïef naar een gebied trokken waar feitelijk het sein op rood staat.

Ik vraag me in het verlengde daarvan af hoe hoog de gemaakte kosten wel niet zijn om het tweetal te bevrijden? Wie betaalt uiteindelijk de reddingsacties met de vele helikopters en de ingezette militairen? Wie betaalt de kosten die ook in Nederland gemaakt zijn? Stuurt de Colombiaanse regering nog een nota naar Nederland voor de verleende diensten?

Levensgevaarlijk om naar delen van Colombia te reizen.
Levensgevaarlijk om naar de rode gebieden te reizen. Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Precedent

En, wat heeft het nog voor zin om een gebied als ‘Code Rood’ aan te merken als je toch weet dat Nederland zijn uiterste best gaat doen om dergelijke ongelukszoekers te bevrijden? Het is een precedent voor andere domme ongelukszoekers.

Beschamend was ook de reactie van Paul Vertegaal, eindredacteur van het programma Spoorloos.

‘We gaan nooit meer naar een gebied met code Rood’

Tja, hier kun je dan zelfs de klassieke links-rechts discussie op loslaten; zolang er nog niets is gebeurd, zal er ook niets gebeuren. En dus doen we wat we willen. We laten ons gezonde verstand thuis. We laten dat letterlijk links (!) liggen.

Derk Bolt bij Eva Jinek in het programma.

Stevig gesprek?

Ook Bert Koenders, minister van Buitenlandse Zaken, gaat niet vrijuit. Natuurlijk geloof ik in zijn oprechte blijdschap dat de twee mannen waren vrijgelaten. Koenders prees iedereen die er aan had meegewerkt de hemel in. Maar, gaat Koenders ook nog eens een keer een stevig gesprek met Bolt en Follender voeren?

En, is Koenders bereid om ook een nota te sturen aan de twee avonturiers? Zo niet? Dan is het dus de belastingbetaler die uiteindelijk opdraait voor de hachelijke en beschamende avonturierszin van Bolt en Follender. Hier zit immers iets heel principieels in…

‘Waarom moet ik meebetalen aan de gevolgen van de keuzes die twee hele domme Nederlandse journalisten hebben gemaakt?

En Bolt en Follender zelf?

Die zullen hier uiteindelijk lekker aan gaan verdienen. Het zal me niets verbazen als precies een jaar na de vrijlating ‘het boek’ in de winkels ligt. Een potentiële bestseller, met name voor al die kritiekloze Nederlanders die zo massaal meeleefden.

En zeker weten dat de twee verloren gewaande heren de absolute toppers van het Schnabbelcircuit worden met het geven van spannende lezingen in volle zaaltjes met net zo weinig kritische mensen, die alleen maar een heerlijk avontuurlijk verhaal willen horen.

Lijkt me een goed plan om al die toekomstige boekroyalties en de verdiensten uit al die zaaltjes, direct door te sluizen naar het Ministerie van Buitenlandse Zaken, tot het moment dat alle gemaakte kosten zijn gedekt.

Als Bolt en Follender dát moedige besluit durven te nemen, dan zijn het pas échte helden. Maar ik vrees helaas het ergste; lekker links blijven lullen en gewoon rechts vullen.

Bah.

Jerry Helmers
Liberaal (van het jaar 2017)


P.S. 1 – Beste Minister Koenders, kunnen we voortaan niet afspreken dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken géén enkele hulp meer verleent als Nederlanders naar gebieden reizen die een ‘Code Rood’ hebben? (Met uitzondering van échte oorlogsverslaggevers!)

P.S. 2 – Beste Minister Koenders, kunnen we ook niet gewoon afspreken dat alle kosten die worden gemaakt om mensen te bevrijden uit een gebied dat ‘Code Rood’ heeft, moeten worden betaald door de mensen die we daar bevrijden.

P.S. 3 – Beste Eva Jinek; wanneer ga je ook je collega-journalisten eens écht kritische vragen stellen? De uitzending van 27 juni, waarin je de twee heren te gast had, ontsteeg niet veel meer dan het niveau van LindaTV.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer