En dit is (dús) het probleem van de VVD

Wat staat met stip op nummer 1 bij politici als je hen vraagt wat ‘het probleem’ is van de politiek? Bijna in koor antwoorden ze dan dat de burger geen vertrouwen meer heeft. In de politiek dus. En, in de volksvertegenwoordigers.

Als je dat heel wijs concludeert (en als je dit zelfs durft te erkennen!), dan is het dús niet zo handig om dat verloren vertrouwen van de mensen in het land te bevestigen.

Na 5 maanden al vertrekken als Kamerlid... Wat betekent het om verantwoordelijkheid te nemen?
Pieter Duisenberg vertrekt na 5 maanden al als Kamerlid. Foto, van Facebookpagina / Profiel Pieter Duisenberg

Zelfs mijn eigen VVD doet niet echt haar uiterste best om vertrouwen te winnen. Of terug te winnen. Deze week maakte VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg bekend dat hij een andere baan heeft gevonden; slechts vijf maanden na de Kamerverkiezingen vertrekt hij als Kamerlid. Ja… slechts vijf maanden!

Tjonge. Alsof de tandarts midden in jouw wortelkanaalbehandeling wegloopt omdat hij elders iets leukers kan doen. Daar lig je dan in de tandartsstoel. Verdoofd. En, verschrikt.

Selectieprocedures

Ik vraag me wel eens af hoe dat gaat bij de interne selectieprocedures voorafgaand aan het vaststellen van de kieslijsten van de VVD.

Wat zijn de vragen die de partijbonzen stellen als ze de sollicitatiegesprekken met de pseudo-kandidaten aangaan?

Opofferingen?

Goed, Pieter Duisenberg was een bekende VVD’er; hij was al ruim vier jaar Kamerlid. Maar als je weet dat de verkiezingen van maart 2017 er aan komen, dan ga je toch op z’n minst heel goed nadenken wat je eigen missie is.

Wil je nog onvoorwaardelijk vier jaar verder als volksvertegenwoordiger? Je vraagt je bovendien zéker goed af of je je alle opofferingen nog wilt getroosten die bij het Kamerlidmaatschap horen.

En, je vraagt je af of je nog steeds goed begrijpt wat het in een democratie betekent om een mandaat van de kiezers te krijgen. Mensen in het land kunnen immers op jou stemmen. Ook op Pieter Duisenberg, die op plek 15 stond van de VVD-lijst.

Mensen die op je stemmen, verwachten iets van je. Ben je (dus) bereid om echt keihard ‘Nee’ te zeggen als jou een baan wordt aangeboden?

Ja, inderdaad: in het gewone leven kan er ook plots een nieuwe baan voorbijkomen. En daar kun je dan voor kiezen. Ook als je nog maar 5 maanden ergens anders werkt.

Maar de politiek is iets anders. Die is van ons allemaal. En, voor ons allemaal. De politiek neemt namelijk besluiten die ons treffen. Als je na vijf maanden als werknemer vertrekt bij bedrijf A, dan heeft bedrijf A daar weliswaar een beetje last van maar er wordt geen algemeen belang geschonden.

Referendum

Eigenlijk is het geen wonder dat steeds meer mensen wat zien in een referendum. Iets waar de VVD zelf helemaal geen voorstander van is. Althans, de partijtop niet.

Echter, een wegloper als Pieter Duisenberg bevestigt feitelijk dat onbehaaglijke verlangen dat mensen (de kiezers!) het heft in eigen hand willen nemen. Wat heb je aan weglopers? Helemaal niets toch? Laat ons dan maar zelf beslissen! Kom maar op met dat referendum!

Onhandig carrièrepad

Het probleem bij de VVD is bovendien dat het lastig is om intern kritisch te zijn. De structuur bij de VVD is dusdanig – op een enkele hoge uitzondering na – dat je pas Kamerlid kunt worden als je een traject van raadslidmaatschappen en eventueel wethouderschappen hebt doorlopen.

Sowieso niet slim; de VVD laat daarmee écht talent aan de kant staan terwijl ambitieuze lokale VVD’ers een pas op de plaats maken met een eventuele kritische noot ten aanzien van de loopbaan-structuren. Leveren ze wel kritiek? Dan schieten ze zichzelf in de voet.

De urgente vraag is dan ook: realiseert de VVD zich dat het leed wellicht al definitief is geschied?

Forum voor Democratie

Ik snap het dus wel dat steeds meer VVD’ers hun heil elders zoeken. Bijvoorbeeld bij Forum voor Democratie. Want, als je het programma bekijkt van de partij van Thierry Baudet, dan verschilt dat enigszins van de VVD, maar het is tegelijkertijd ook niet onoverbrugbaar. Er zit ook bij Forum voor Democratie een ambitie om Nederland liberaler te maken.

Natuurlijk moeten Baudet c.s. nog wel waarmaken wat ze roepen.

De VVD maakt het in ieder geval niet waar op dit moment. Zeker niet als het gaat om het terugwinnen van het vertrouwen van de kiezers.

Jerry Helmers
Liberaal (van het Jaar 2016)

 


P.S. 1
De top 5 waarom een politicus tóch eerder mag stoppen met zijn werk als volksvertegenwoordiger. Dit geldt zowel voor Kamerleden als voor raadsleden. En, alles wat er tussenin zit.

  1. Als de politicus dood is.
  2. Als de politicus (ernstig) ziek wordt, waardoor hij niet meer kan functioneren. (Ik heb het hier dus niet over een gebroken been)
  3. Als de politicus een vader, moeder, partner of kind heeft, die bijvoorbeeld ernstig ziek is/wordt, waardoor de politicus er ook in zijn privéleven niet aan ontkomt om te mantelzorgen. Tegen de mensen die denken dat mantelzorgen niet veel meer is dan af en toe een boodschapje doen, zeg ik: onderzoek wél wat mantelzorg écht is!
  4. Als de politicus bedreigd wordt met zijn leven, omdat hij politicus is en misschien bepaalde standpunten verkondigt. Ik zeg wel: liever niet stoppen met je werk. Ga door. Maar er zijn grenzen. Politiek bedrijven moet wel leuk blijven.
  5. Als de levenspartner of echtgenoot van de politicus bijvoorbeeld een baan in het buitenland krijgt, aan de andere kant van de wereld. Kán een reden zijn om uiteindelijk toch ook te stoppen. Je bent niet met elkaar getrouwd om gescheiden te zijn. Ook dát is commitment.

P.S. 2  
En op plaats 168 (de laatste plaats) staat: als de politicus een baan elders aangeboden krijgt.

P.S. 3  
Overigens maak ik met alle liefde een uitzondering voor zwangere politica. Er tussenuit voor de opmaat naar de bevalling, de bevalling zelf en het herstel. Prima! Neem je tijd. Je mág je rol als volksvertegenwoordiger tijdelijk laten rusten.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer