Gemeenteraad Haarlemmermeer heeft boter op zijn hoofd.

Het is hommeles binnen de gemeenteraad van Haarlemmermeer.

Nu is Paul Meijer van Forza! aangeschoten wild door een beledigende tweet van hem aan collega-raadslid Henk van Steenis van de HAP. De gehele gemeenteraad valt over Meijer heen.

Een compleet gevulde voorpagina in het Haarlems Dagblad plus opinie van journalist Richard Walraven (“Waar ligt grens twittergedrag?”) was afgelopen zaterdag 22 oktober het mediagevolg van het moddergevecht in de raad.

Goed, de tweet van Meijer over Van Steenis (“Wat een drama is dit raadslid”) was niet zo netjes. Ik zou het in ieder geval niet zo hebben gedaan, als ik raadslid zou zijn geweest.

Echter, de aansluitende selectieve boosheid van Johan Rip, fractievoorzitter van de HAP, was stuitender. Rip maakt met zijn verbale uitval in de gemeenteraad een hilarische karikatuur van zichzelf…

 


Online screenshot van raadsessie 19 okt. 2017 / gem. Haarlemmermeer – Johan Rip, fractievoorzitter van de HAP klaagt over beledigend twittergedrag van buiten de raadszaal.


Rip hekelde tijdens de raadsbijeenkomst van afgelopen donderdag 19 oktober 2017 nl. de omgangsvormen van Meijer.

Hij zei: “Het is respectloos, grensoverschrijdend, a-sociaal en beschamend.” Hij kreeg daarbij de steun van de volledige raad. Zelfs ook van Michel van Dijk, de nummer 2 van Forza!

Motie van Onvermogen

Maar, hoe burgerlijk correct was Rip (en de rest van de gemeenteraad) toen ik in 2016 als burger insprak bij de gemeenteraad en een Motie van Onvermogen uitreikte aan de niet-communicerende HAP-wethouder Marjolein Steffens?

Natuurlijk was Rip het als HAP-raadslid inhoudelijk niet met mij eens, maar waarom sprak hij toen zijn collega-raadsleden (de inmiddels spoorslags vertrokken) Brigitte van der Erve (HAP) en Pablo Meegdes (D66) niet aan op het feit dat ik de dag ná mijn inspreken van hen óók de volle beledigende laag kreeg op Twitter.

Van der Erve en Meegdes hadden nl. niet het lef om tijdens mijn inspreekbeurt, kritische vragen te stellen. Nee, zij kozen ervoor om achteraf op Social Media helemaal los te gaan terwijl ik in de raadzaal (!) voor hun neus stond!

Hoe weinig respectvol kun je als gekozen volksvertegenwoordiger zijn naar de inwoners van jouw gemeente…?

Maar nu komt het…

De HAP-voorman vond dergelijk beledigend Twittergedrag van buiten de raadszaal in mei 2016 wél geoorloofd! In de media verdedigde hij notabene nog Brigitte van der Erve (!).

 


Open brief

Zelfs burgemeester Theo Weterings erkende in juni 2016 in een open brief (aan mij) dat hij hoopt dat raadsleden zich niet alleen binnen de raad maar ook daarbuiten fatsoenlijk blijven gedragen. Een duidelijk signaal naar de toen twitterende raadsleden.

Het twittergedrag van Van der Erve en Meegdes was nl. toen ook respectloos, grensoverschrijdend, a-sociaal en beschamend ten aanzien van een betrokken burger die (in de raadszaal) een kritische nooit ventileert. Tja, over omgangsvormen gesproken.

Het enige hoopvolle is dat Johan Rip van de HAP wellicht heeft geleerd van de casus uit 2016 door nu zo mooi en bijna hartverwarmend te pleiten voor normen en waarden in de gemeenteraad.

Volstrekt bizar

Maar het blijft tegelijkertijd volstrekt bizar dat iedereen in de gemeenteraad nu de vermoorde onschuld uithangt terwijl in 2016 geen enkel raadslid (*) zich durfde te distantiëren van het onfatsoenlijke Twittergedrag van Van der Erve en Meegdes.

Overigens wel verklaarbaar: er zijn immers coalitiebelangen. Het is algemeen bekend dat Rip om het minste of geringste dreigt de stekker uit de coalitie te trekken.

Dat betrokken burgers door twitterende raadsleden finaal voor gek worden gezet, doet er dan even niet toe. Maar als de dames en heren gekozen volksvertegenwoordigers het onderling met elkaar aan de stok hebben, dan is het land te klein.

De gemeenteraad Haarlemmermeer heeft dus boter op z’n hoofd. HAP-fractievoorzitter Johan Rip heeft bovendien een hele boterberg op z’n hoofd.

 

Jerry Helmers
Liberaal (van het Jaar)

 

P.S. 1
(*) Anneke van der Helm, van CDVP, distantieerde zich in 2016 als enige publiekelijk van het twittergedrag van haar raadscollega’s van D66 en de HAP.

P.S. 2
Bovenstaand blog is een bewerking van een ingezonden brief aan het Haarlems Dagblad d.d. 22 oktober 2017.

1 comments On Gemeenteraad Haarlemmermeer heeft boter op zijn hoofd.

  • Bram Doorenbosch

    Mooi stuk Jerry maar johan rip kennende zal hij er zich wel weer uit weten te kletsen. zijn selectieve benadering is soms stuitend op te zien,.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer