Bizar dat Jan Terlouw (D66) het heeft over ‘vertrouwen in elkaar’.

Gisteravond met enige verbazing gekeken naar De Wereld Draait Door (uitzending van 5 december 2017). Nu is die verbazing overigens enigszins structureel omdat DWDD nauwelijks is te betrappen op échte kritische journalistiek, maar goed… ik was (toch) weer even verbaasd.

Jan Terlouw was op bezoek.

De D66-mastodont.

Natuurlijk kwam hij in deze uitzending terug op wat hij in 2017 allemaal wel niet in beweging zou hebben gezet. Juist, we hebben het over het touwtje door de brievenbus. Iets wat hij eind 2016 in een uitzending van DWDD had gezegd.

Screenshot van DWDD van 5 december, waarin Jan Terlouw aan het woord was.

 

Jan Terlouw had in de uitzending van 5 december maar één boodschap aan ons allemaal:

“Heb wat meer vertrouwen in elkaar.”

Kortom: waarom is het vertrouwen in elkaar in de laatste jaren toch zo plots verdwenen? Wel, meneer Terlouw (ik hoop dat u dit blogje doorstuurt naar uw D66-vrienden in bijvoorbeeld de Tweede Kamer):

  • D66 heeft dit jaar haar Kroonjuweel (het referendum!) bij het oud vuil gezet. Het referendum (meer democratie) was praktisch de aanleiding om ooit de partij in 1966 op te richten. Mensen vertrouwden op dit democratische instrument. We vertrouwden op de strijd die D66 wilde leveren om de bevolking via referenda te laten meestemmen.
  • D66 heeft altijd een strijd geleverd voor het openbaar maken van de inkomsten en uitgaven van het Koninklijk Huis. Een mooie ambitie. Maar sinds dit jaar heeft D66 niet meer op de agenda staan. Jammer, we hadden nl. vertrouwen in D66 omdat dit een legitieme ‘strijd’ was.
  • (UPDATE) Kamerlid Jan Paternotte van D66 (!) betichtte Forum voor Democratie ervan dat FvD niet tot nauwelijks aanwezig was bij debatten in de Tweede Kamer. Maar wat bleek? Uit een Factcheck (er werd letterlijk geteld) kwam naar voren dat het FvD juist VAKER dan D66 aanwezig was bij Kamerdebatten. Euhm, meneer Terlouw; wij willen vertrouwen hebben in Kamerleden dat ze (in ieder geval!) de waarheid vertellen.
  • (UPDATE) Kamerlid (en fractievoorzitter!) Alexander Pechtold verzweeg een schenking van 135.000 euro. Euhm. En, we hadden toch zo veel vertrouwen in de D66-leider?

Dus, meneer Jan Terlouw… Wat bedoelt u nu precies met dat we wat meer vertrouwen in elkaar willen hebben?

Ik wil wel. Maar wil D66 wel?

 

Jerry Helmers
Liberaal (van het Jaar 2016)

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer